In memoriam Jan Steeman

05-02-2018 12:59

Op 24 januari j.l. is Jan Steeman overleden. Jan was een ‘grote meneer’ in stripland, die al een mooie carrière als tekenaar had toen veel van ons nog niet eens geboren of nog maar heel jong waren. Ik heb zelf bijvoorbeeld prachtige herinneringen aan ‘Rik de Reizende Reporter’, een serie die hij in de vroege jaren ’60 startte in het blad Taptoe. Maar hij is ook de tekenaar van Roel Dijkstra, Sjors en Sjimmie, van diverse andere strips en illustraties, maar vooral ook van Noortje voor het ‘meidenblad’ Tina. 

Ruim 40 jaar heeft hij samen met scenarioschrijfster Patty Klein deze vrolijke, onstuimige antiheldin’ tot leven gebracht en tot de favoriet van heel wat lezeressen gemaakt. Jan is heel vaak onze gast geweest op het Kamper Stripspektakel en maakte dan de hele dag door met steeds een vriendelijke woord en een lach tekeningen voor soms wel drie generaties Tina-lezeressen tegelijk. Ogenschijnlijk onvermoeibaar, maar Jan was moe. Hij kwam heel graag naar Kampen, maar zijn ernstige nierziekte maakte dit de laatste twee jaar onmogelijk.

Jan Steeman is niet meer, maar hij zal altijd in onze herinnering blijven als een vriendelijke man vol humor, die voor iedereen een vriendelijk woord had en ervan genoot dat hij met zijn creaties zoveel mensen plezier deed.

Voor hemzelf was het een gerust gevoel dat ‘zijn’ Noortje blijft voortleven, dankzij de vaardige tekenpen van zijn zoon Lucas Steeman en de teksten van Patty Klein. 

Rust zacht, Jan en heel hartelijk bedankt voor al het moois dat je voor ons in je lange carrière hebt gemaakt.